Mat Vestjens & Anne Frijsinger Niets uit deze website mag vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden via druk, fotokopie, micro- of videofilm, CD / DVD of via welke digitale bewerking dan ook,†zonder toestemming van de auteurs. (annenmat@natuurlijkmooi.net)

In de begin negentiger jaren zijn wij begonnen met onze duikopleiding. Deze hebben wij gevolgd bij een duikvereniging die aan gesloten was bij het NOB, de Nederlandse tak van CMAS. Met goed gevolg hebben we deze afgerond en hoewel we achteraf zeggen dat de brevetten niet inhielden dat we veel van duiken afwisten, was in ieder geval onze conditie er zeker op vooruit gegaan.

In 1996 besloten we om een onderwaterhuis te kopen om daarmee onze duikvakantie op beeld vast te leggen. Het was een huisje waar wegwerp camera's in werden gedaan. Het resultaat was heel leuk, mede door het heldere water. Niet lang daarna zijn we overgestapt naar een Sea & Sea camera met externe flitser. Met die camera werden onze eerste foto's gemaakt in de veel minder heldere wateren van Nederland.

Enkele jaren later, nadat we ons ook meer verdiept hadden in de biologie, werd besloten om weer eens nieuwe investering te doen. Toen kwam de overstap naar een digitale camera, het werd een Nikon Coolpix 990. Het passende onderwaterhuis werd bij Sealux gekocht en de flitser bij Subtronic. Tegenwoordig kriebelt het weer en zijn we op zoek naar een nieuwe camera. Wij zijn zeer tevreden over de combinatie die we nog steeds gebruiken maar omdat we tegenwoordig ook vlinders fotograferen, merken we dat de Nikon Coolpix daar niet echt geschikt voor is.

Dat we ook vlinders zijn gaan fotograferen ligt aan onze verhuizing naar Hongarije. In Nederland ging geen week voorbij of we maakten enkele duiken. Daarbij werd onze voorkeur voor het zoute water steeds groter. Helaas grenst Hongarije niet aan de kust en moeten we noodgedwongen uitwijken naar KroatiŽ. Het is voor ons bijna 500 km enkele reis naar de kust, te ver om dat elk weekend te doen.

De weekenden dat we thuis blijven gaan we met onze hond Charlie lange wandelingen maken en daarbij viel ons op dat er toch wel veel soorten vlinders rond fladderden. Meestal nemen we een fototoestel mee maar komen over het algemeen zonder foto's thuis, met uitzondering van de onderwater opnames. Zo hadden we dus ook op onze eerste wandeltochten in Hongarije ons fototoestel mee genomen. Eigenlijk meer om panorama foto's te maken om die aan familie en vrienden te laten zien. Toen we die vlinders zagen konden we het niet nalaten te proberen deze te fotograferen en zo is dus het nieuwe hobby ontstaan.

We zijn geen biologen en zoeken onze informatie via boeken, internet en via contacten met biologen over de hele wereld. Dit proberen we zorgvuldig te doen maar de mogelijkheid dat er toch nog fouten worden gemaakt sluiten wij niet uit. We zouden het dan ook zeer op prijs stellen wanneer U een fout aantreft, deze aan ons mailt. Ook verdere suggesties die te goede komen aan onze site, kunt U naar ons mailen.

Taxonomie

Over taxonomische indelingen bestaat veel onduidelijkheid, of verschil van mening. Wij hebben derhalve besloten ons voor marine dieren te houden aan de indeling die WoRMS (World Register of Marine Species) gebruikt. Voor vlinders en vogels gebruiken we de indeling van Fauna Europaea.

Korte aanvulling
2005
Begin van dit jaar (2005) hebben we een Nikon D70 gekocht met daarbij een 60 mm macro- en een 200 mm macro objectief. De laatste macro is speciaal voor betere resultaten bij opnames van vlindertjes etc. Sinds een kleine maand hebben wij een passend onderwaterhuis voor de Nikon D70 van het merk Sealux en ook een nieuwe flitser van het merk Subtronic. Doordat wij zeer tevreden waren over het al in ons bezit zijnde onderwaterhuis en flitser voor de coolpix, besloten wij om ook voor de D 70 deze merken te nemen. Na een maand waarin we een duikvakantie naar Egypte hebben gemaakt en 2 duikweekenden in KroatiŽ hebben gehad is de conclusie dat we zeer tevreden zijn met deze aanschaf.

2006
Anne heeft begin zomer een Fuji FinePix S9500 aangeschaft om daarmee bovenwateropnames te maken.
Onze trouwe hond Charlie is 22 augustus op veertien jarige leeftijd overleden.

2008
Begin dit jaar hebben wij een Sea & Sea 1G camera met bijpassend DX-1G onderwaterhuis en YS-110 flitser gekocht om de oude onderwater Coolpix cameraset te vervangen, waarmee Anne nog steeds fotografeerde. De contactpunten van de glasvezel kabel bij flits en behuizing hebben we wel iets af moeten vijlen voor een beter lichtopvang van de binnenflitser te krijgen, omdat de onderwaterflitser vaak geen signaal opving.

2010
Dit jaar weer een andere camera gekocht voor Anne, omdat de Sea & Sea toch niet helemaal voldeed aan de verwachtingen. Nu een tweede hands onderwaterset! Een Hugyfot onderwaterhuis met een Nikon D70 camera en een Subal huis met een Nikon SB-800 flitser erbij. De bekabeling in het onderwaterhuis klopte niet helemaal waardoor de flitser niet werkte zoals het moest. Vandaar dat we het onderwaterhuis voor een grondige service beurt, bij Hugyfot hebben afgegeven. Na een paar dagen konden we hem weer ophalen en deed alles het weer perfect.

2011
In oktober zijn we terug verhuisd naar Nederland en zijn in een pittoreske dorpje aan de Maas gaan wonen. Het jonge katje dat in december 2010 bij ons voor de deur stond te mauwen, hebben we meegenomen. Taal problemen had hij niet. Hij wende snel aan de nieuwe woning en kon het goed vinden met de meeste andere katten uit de buurt.

Terug