Niets uit deze website mag vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden via druk, fotokopie, micro- of videofilm, CD / DVD of via welke digitale bewerking dan ook, zonder toestemming van de auteurs. (annenmat@natuurlijkmooi.net)

In de begin negentiger jaren zijn wij begonnen met onze duikopleiding. Deze hebben wij gevolgd bij een duikvereniging die aan gesloten was bij het NOB, de Nederlandse tak van CMAS. Met goed gevolg hebben we deze afgerond en hoewel we achteraf zeggen dat de brevetten niet inhielden dat we veel van duiken afwisten, was in ieder geval onze conditie er zeker op vooruit gegaan.

In 1996 besloten we om een onderwaterhuis te kopen om daarmee onze duikvakantie op beeld vast te leggen. Het was een huisje waar wegwerp camera's in werden gedaan. Het resultaat was heel leuk, mede door het heldere water. Niet lang daarna zijn we overgestapt naar een Sea & Sea camera met externe flitser. Met die camera werden onze eerste foto's gemaakt in de veel minder heldere wateren van Nederland.

Enkele jaren later, nadat we ons ook meer verdiept hadden in de biologie, werd besloten om weer eens nieuwe investering te doen. Toen kwam de overstap naar een digitale camera, het werd een Nikon Coolpix 990. Het passende onderwaterhuis werd bij Sealux gekocht en de flitser bij Subtronic. Tegenwoordig kriebelt het weer en zijn we op zoek naar een nieuwe camera. Wij zijn zeer tevreden over de combinatie die we nog steeds gebruiken maar omdat we tegenwoordig ook vlinders fotograferen, merken we dat de Nikon Coolpix daar niet echt geschikt voor is.

Dat we ook vlinders zijn gaan fotograferen ligt aan onze verhuizing naar Hongarije. In Nederland ging geen week voorbij of we maakten enkele duiken. Daarbij werd onze voorkeur voor het zoute water steeds groter. Helaas grenst Hongarije niet aan de kust en moeten we noodgedwongen uitwijken naar Kroatië. Het is voor ons bijna 500 km enkele reis naar de kust, te ver om dat elk weekend te doen.

De weekenden dat we thuis blijven gaan we met onze hond Charlie lange wandelingen maken en daarbij viel ons op dat er toch wel veel soorten vlinders rond fladderden. Meestal nemen we een fototoestel mee maar komen over het algemeen zonder foto's thuis, met uitzondering van de onderwater opnames. Zo hadden we dus ook op onze eerste wandeltochten in Hongarije ons fototoestel mee genomen. Eigenlijk meer om panorama foto's te maken om die aan familie en vrienden te laten zien. Toen we die vlinders zagen konden we het niet nalaten te proberen deze te fotograferen en zo is dus het nieuwe hobby ontstaan.

We zijn geen biologen en zoeken onze informatie via boeken, internet en via contacten met biologen over de hele wereld. Dit proberen we zorgvuldig te doen maar de mogelijkheid dat er toch nog fouten worden gemaakt sluiten wij niet uit. We zouden het dan ook zeer op prijs stellen wanneer U een fout aantreft, deze aan ons mailt. Ook verdere suggesties die te goede komen aan onze site, kunt U naar ons mailen.

Taxonomie

Over taxonomische indelingen bestaat veel onduidelijkheid, of verschil van mening. Wij hebben derhalve besloten ons voor marine dieren te houden aan de indeling die WoRMS (World Register of Marine Species) gebruikt. Voor vlinders en vogels gebruiken we de indeling van Fauna Europaea.

 

Terug